Zlaté mléko

20.11.2022

Ájurvédští lékaři znali odnepaměti blahodárné účinky kurkumy. Najdete ji jako lék na všechno. U mne kurkuma zaujímá přední místo při vaření. Přidávám ji téměř všude. Pokud tělo bojuje se zánětem (kdekoliv) nebo se objevuje kašel či jakékoliv jiné nachlazení, vmíchávám do medu lžičku kurkumy a skořice. Lžička kašičky se pojídá alespoň jednou denně.

Kurkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin a to umí přidat pokrmům barvu a právě svoji speciální chuť (pikantnost). Kurkumin má hlavně protizánětlivé účinky. Pozitivním způsobem podporuje činnost trávicího systému, kardiovaskulárního systému a krevního oběhu. Je to silný antioxidant. Podílí se na podpoře stavu kloubů a kostí, činnosti nervové soustavy, dobré funkci dýchacího systému a zdravou pokožku - pomáhá při hojení, podporuje růst nových a zdravých buněk. Hodí se jako prevence do sychravého nebo zimního období.

Abychom podpořili její účinky, je potřeba, aby se v nápojích nebo v jídle potkala s "tukem" - ideálně s ghí nebo kokosovým olejem.


Jak ji zakomponovat, aby se stala součástí v našem denním režimu? Pokud ji nestihneme přidat do vaření, pak se nabízí na podzimní nebo zimní dlouhé večery jako výborný nápoj - zlaté mléko.

Co k němu potřebujeme?

  • 250ml klasického bio mléka od kraviček, které jsou ve výběhu nebo rostlinné mléko (kokosové, mandlové,..)
  • lžička ghí / kokosového oleje
  • lžička kurkumy
  • půl lžičky skořice
  • špetku muškátového oříšku, černého pepře a zázvoru
  • med podle chuti


  • 1. varianta (rychlá): Svaříme všechno dohromady (mléko, ghí, koření) a chviličku povaříme. Poté scedíme rovnou do hrnku.
  • 2. varianta: Do rozpuštěného ghí přidáme koření a necháme ho pár vteřin zpěnit (na malém plameni, pozor nespálit). Poté přidáme mléko a krátce povaříme.

Když mléko v hrnku sníží teplotu, můžeme do něj vmíchat med podle chuti.


Jaké jsou účinky skořice? Skořice má specifickou delikátní chuť. Je to silné antibiotikum, antioxidant a afrodiziakum. Prohřívá organizmus, v nemocích napomáhá pocení a snižuje tělesnou teplotu. Podporuje zažívání a poradí si s rekonvalescencí organismu.

Černý pepř umí nastartovat organizmus a výborně prohřívá, což poznáte, pokud máte často studené ruce a nohy. Používá se při zahlenění organizmu a nachlazení. Umí také odbourávat tuky.

Sušený zázvor výrazně zahřívá tělo. Je užitečný pro trávení. Zvyšuje trávicí oheň (ágni), ale nezvyšuje extrémně teplo v těle. Vedle trávení je expertem na činnost srdce, pružnost cév, krevní oběh a činnost jater. Zvyšuje tvorbu potu. V ájurvédě je to nejvíce doporučované koření - v čerstvé podobě obsahuje mnoho vitamínů a minerálů (A, B1, B2, B6, C, E, draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník a železo).

Kdybyste si chtěli ušetřit práci s mícháním koření, pak má oblíbená firma Sonnentor prodává směs na zlaté mléko pod názvem Kurkuma Latte ve dvou variantách (zázvor nebo vanilka).


Tak na zdraví!